כולנו גולשים ברשת על בסיס קבוע, בין אם לצורכי עבודה, מידע, ביצוע פעולות בנקאיות ומה לא.
אתרי קניות רבים כגון עליאקספרס, איביי ואחרים וגם ימי מכירות כגון בלאק פריידי וסייבר מאנדי הן סיבה מצוינת לרכוש, והרבה. לכל הטוב הזה לצערנו יש גם צדדים פחות טובים.
חגי השופינג הם הזדמנות מצוינת לעבריינים לנצל את הקונים הלהוטים. אבל אל דאגה יש מה לעשות כדי להימנע מזה. נא לגזור, לשמור ולקנות
ריכזנו עבורכם טיפים שחשוב ליישם בחודש הקניות המטורף הזה על מנת להימנע מהונאות ולהגן על הזהות האינטרנטית שלכם – נא לגזור, לשמור ולקנות.
רכישה אונליין במחשב
אתרים מאובטחים
ודאו שהאתר שאתם רוכשים בו מאובטח – בדקו האם כתובת האתר מתחילה ב “https” שכן מרבית אתרי הקניות מצפינים את תעבורת התקשורת. אתרים מאובטחים יסומנו במנעול נעול מצד שמאל של הכתובת (ימין אם הדפדפן בעברית). הבחינו שסימון המנעול מופיע בשורת כתובת ה-URL ולא באתר עצמו- זה יכול להעיד על אתר פיקטיבי. באתר לא מאובטח תוכלו לראות סימן קריאה מוקף בעיגול לצד כתבות ה-URL.
מערכת הפעלה מעודכנת
ודאו שמערכת ההפעלה שלכם מעודכנת וכוללת את תיקוני האבטחה האחרונים. כך תוכלו לוודא שאם ישנן פרצות אבטחה שהתגלו לאחרונה נסגרו במחשבים שלכם.
כרטיס אשראי או PayPal
שלמו בכרטיס אשראי או ב-PayPal – חברות כרטיסי האשראי מאפשרות לרוכשים הגנה אם משהו השתבש במהלך הקנייה. העברות בנקאיות לרוב לא מוחזרות, היו חשדנים אם אתר האינטרנט מבקש מכם לבצע העברה בנקאית במקום לשלם בכרטיס אשראי.
עדכונים והתראות מחברת האשראי
הגדירו התראות באמצעות חברת האשראי שלכם – הם ישלחו לכם SMS או דוא”ל על כל רכישה שמתבצעת בכרטיס האשראי. הגדירו את ההתראות החל מסכום נמוך עבור כל רכישה. כמו כן, הגדירו התראות עבור סך רכישות מעל סכום מסוים כדי להגן על רכישות מרובות של סכומים נמוכים. ניתן גם להגדיר התראות רק על רכישות מחו”ל.
אבטחו את המחשב
ודאו שתוכנת אנטי-וירוס אמינה פועלת במחשב שלך ושהדפדפן שלך כולל פלאגין לחסימת מודעות.
בדקו את רשת ה-WiFi
ודאו שרשת ה-WiFi שהמחשב שברשותכם מחובר אליה מאובטחת ואתם יודעים למי יש גישה לרשת הביתית שלכם. אם אתם משתמשים בחיבור WiFi ציבורי, ודאו שהרשת מאובטחת גם היא ודורשת סיסמה להצטרפות. אם זו רשת WiFi ציבורית שאינה דורשת סיסמה אל תבצעו רכישות דרכה. רכישה דרך רשתות ציבוריות לא מאובטחות מאפשרת מעקב אחר התנועה שמגיעה מהמכשיר ובכך להשתמש בפרטי התשלום שלכם.
סיסמאות בטוחות
כל הסיסמאות שאתם משתמשים בהן צריכות להיות מורכבות, כאלו שקשה לנחש או אפילו טוב יותר, קשה לנחש, אבל קל לזכור. חשוב גם שלא “למחזר” סיסמאות עבור מספר אתרים ושירותים.
ברחו מקישורים חשודים
אל תלחצו על קישורים לא מוכרים לאתרים שמפרסמים מבצעים, קופונים וכדומה. קישורים שכאלו עשויים להגיע אליכם במייל, ברשתות החברתיות (סיכון משמעותי), בהודעות SMS, באמצעות וואטסאפ (בקבוצות או בפנייה ישירה) ואפילו במודעות בגוגל.
אימות דו-שלבי
השתמשו באימות דו-שלבי, אם הוא מוצע באתר בו אתם רוכשים.
רכישה אונליין בסמארטפון
הורידו אפליקציות רק מחנויות אפליקציות רשמיות כמו Google Play או Apple App Store.
היזהרו מאפליקציות המבקשות הרשאות חשודות, כגון גישה לאנשי קשר, הודעות טקסט, הרשאות ניהול, סיסמאות או פרטי כרטיס אשראי, במיוחד אם אין קשר בין התפקוד של התוכנה ובין המידע או המשאבים אליהם היא מנסה להגיע (לשאוב מכם). לא פעם המידע יעבור לצד שלישי שאינכם בהכרח מכירים…
בדקו את הפרטים של האפליקציה לפני ההורדה. שימו לב למפתחים ולאיות של שמות המותג.
התקינו על המכשיר שלכם תוכנת אבטחה אמינה, היא תתריע לכם על אפליקציות ואתרים נגועים.
אל תשכחו לסמוך על ההיגיון שלכם
בדיוק כמו בכל תקופה אחרת של השנה, עסקאות שנראות לכם משתלמות מידי, כנראה שהן לא באמת כאלה או כמו שאנחנו תמיד אומרים “אם זה נראה טוב-מכדי-להיות-נכון זה כנראה באמת טוב-מדיי-מכדי-להיות-נכון”.
שמרו על מידע האישי והפיננסי שלכם. לעולם אל תספק שום פרט עד שתעשו את שיעורי הבית שנתנו לכם כאן. אם תיישמו את הטיפים הבאים , אתם בהחלט יכולים לצמצם משמעותית את סיכוני האבטחה בעונת החגים הקרובה.
לגזור ולשמור (ולשתף)! הקישו על התמונה להורדת גרסה להדפסה.